Sünnet gerek dini ve ananevi gerekse de tıbbi nedenlerle yapılabilmektedir. Ancak halen daha eskilerden gelen geleneksel köy adetleri nedeni ile, aslında ciddi bir cerrahi girişim olan sünnetin komplikasyonlarından korunmak için gerekli tıbbi tedbirler yeterli değildir. Sünnet mutlaka uzman ekiplerce ve steril ortamda yapılmalıdır ve sünnet sonrası bakım ve kontrollerde oldukça önemlidir.

Sünnetin bir ameliyat olduğu ve her ameliyat gibi sünnetinde komplikasyonları olabileceği unutulmamalıdır. 

Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?
Sünnet sonrasında genellikle cildin kapanması ilk 3-4 gün içerisinde olmaktadır. Ancak kullanılan dikişlerin erimesi, oradaki dokularda olan şişlik ve kızarıklıkların tam olarak geçmesi yine de bir hafta ile on gün arasında bir zaman alabilmektedir. Sünnet sonrasında antibiyotikli bir pomad genellikle önerilmektedir. Bu taze yaranın enfeksiyonlardan korunması açısından faydalıdır. Aynı zamanda ilk 2 gün için bir ağrıkesici kullanılması gerekebilmektedir. Sünnet derisinin veya pansumanın çocuk idrarını yaparken ıslanması yara iyileşmesi ve enfeksiyon gelişmesi açısından bir risk taşımaz.

Çocuk idrarı steril yani, mikropsuz bir sıvıdır. Sünnet işlemi sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından pansuman ve dikiş alma gibi bir gereksinim olmamaktadır. Sünnet sonrasında doktorunuzun uygun göreceği bir kontrol zamanı sonrasında gündelik hayatına dönmesi mümkün olacaktır. Sünnet sonrası cilt iyileşmesinde bir sorun yok ise çocuklar 4 gün sonrasında banyo yapabilir durumda olurlar.

                                                                                                                                    Uzm.Dr Erhan ARI 

                                                                                                                                 Genel Cerrahi Uzmanı